tisdag 21 september 2010

Leviathan.

http://www.dn.se/nyheter/valet2010/statsvetare-omojligt-mobba-ut-sd-1.1174179
Gemene man. Det är en grupp av människor som utgör den största delen av av en civiliserad befolkning. Det är också dessa som alltså oftast får igenom sin vilja i en demokrati. Hobbes och andra upplysningstänkare vrider förmodligen på sig i graven under tider som dessa. Deras ambitioner och ideal är dock svåra att förverkliga, och de strider dessutom en del mot den moderna definitionen av demokrati, tyvärr.
  Något annat som inte alls passar in i en demokrati är Sveriges för tillfället övertydliga reaktion på ett sådant styres, uppenbarligen för massorna inte självklara, implikationer. Att vanligt folk beter sig på ett sådant här beklagligt vis är måhända inte chockerande, det handlar mer om att deras okunnighet och bristande intelligens annars beslöjas och går någotsånär omärkt förbi. I samband med ett val som det vi nu upplevt blir dessa människor dock smärtsamt synliga. Men det som är desto mer anmärkningsvärt är de etablerade politikernas systematiska och konsekventa mobbning av Sverigedemokraterna, vilket är en mobbning som även är direkt riktad mot 300.000 väljare. Representanter för Sveriges från omvärlden ofta applåderade ypperliga demokrati har under valet 2010 betett sig på ett oacceptabelt sätt, särskilt med tanke på att det inte längre har att göra med kvasi-demokratiska, oförbätterliga vänsterpolitiker. Nej, Sverige har dessutom haft en borgerlig och mer modern regering den senaste mandatperioden, som nu också får sitta kvar i fyra år till.
  Om hanteringen av nya, absolut nödvändiga, inslag i Sveriges politik fortlöper som den gjort; om Sverigedemokraterna behandlas som mobbningsoffret på skolgården - då är det högst troligt att dessa jante- och stigmaupplösande nya politiker kommer att växa sig ännu större, och den borgerliga regeringen kommer att tappa förtroende. I den situationen vi befinner oss i nu handlar det inte bara om resultatet av en 40-årig försummad integration av invandrare, med konsekvenser som ökad brottslighet, rädsla och hat. Det handlar kanske framförallt om människors syn på demokrati, som Sverigedemokraterna har lyckats visa är ett styre som en betydande del av Sveriges - detta underbart demokratiska land - befolkning vänder sig emot.
  Nu skulle deras invändning vara att det är Sverigedemokraterna som är odemokratiska, och att det därför berättigar ett undantag från demokratins system. Här missar de det väsentliga med att ha en demokrati. Ett folkstyre innebär - ja, det kanske faktiskt är nödvändigt att informera 'folk' om detta - att en nation bestämt sig för att det bästa och mest rättvisa sättet att styra en nation är att ge folket makten att bestämma vem som ska hålla i pekpinnen. Man överlåter besluten om vem som ska vara kapten för det stora skeppet åt var och en; man gör ett antagande om att människor ofta är rationella. Men om människor plötsligt börjar få tråkigt och vill få lite liv i luckan, och bestämmer sig för att välja in ett gäng lobotomerade kannibaler med kulsprutor i riksdagen, då är detta något som fortfarande är i samklang med vad en demokrati innebär. Det är folket som bestämmer, oavsett vad de bestämmer. Och vill man fortsätta att leva i en demokrati ska man inte bara acceptera vilka politiska partier som röstas in i riksdagen, man ska även respektera det. Kan man inte detta får man överväga huruvida en diktatur skulle passa en bättre.
I slutändan är det mycket sorgligt att inte länder styrs av filosofer som kan resonera på ett tillfredsställande sätt om vad som är bäst för deras hycklande, ostyriga flockar av gemener. Men de upplysta tiderna får man nog vänta länge på ska återuppstå.

http://www.dn.se/nyheter/valet2010/wachtmeister-jag-ar-radgivare-at-sd-1.1174361

http://www.dn.se/nyheter/valet2010/talmannen-tror-att-sd-bjuds-in-1.1174951

http://www.dn.se/nyheter/valet2010/talmannen-far-kritik-for-uttalande-1.1175053

http://www.dn.se/nyheter/valet2010/s-vill-slappa-in-sd-i-utskotten-1.1175891

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar