fredag 5 november 2010

Om det sublima


När det gäller att förhålla sig till konst, inbegripet alla dess former, finns ofta en föreställning om att det är nödvändigt att fälla substantiella omdömen om den. Konst konnoterar i själva sitt namn en känsla av anspråk, och detta anspråk behöver styrkas med något. Precis som Sven Sandström menar, finner man lätt en situation där konst behandlas som ”vetenskap”, så som den gjordes fram till konstkritikens blomstrande, som avundsvärd. Med ett sådant historiskt perspektiv, sett från konstens nuvarande situation, behövs inga närmare förklaringar till varför så är fallet; till skillnad från konsten är vetenskapen bekväm och, som det faktiskt ibland tycks idag, statisk. Konst är på sätt och vis vetenskapens motpol, och medan den sistnämnda metaforiskt framstår som en ”flatline”, kan konst ses som en mycket jämn rytm på EKG:en. Konstens regler har en jämn historisk dialektik, varför det på många sätt verkar som ett hopplöst projekt att förse den med regler, men likväl ser många detta som önskvärt, just p.g.a. viljan att ersätta oordning med regler.
   Många tänkare som har ägnat sig åt estetisk filosofi är ute efter att lösa denna problematik genom att se konsten som just dialektisk; eftersom statiska och allmängiltiga regler – sådana som Kant gjorde ett tappert försök att visa var möjliga – inte längre, i lika hög grad som tidigare, anses som möjliga, så skulle lösningen kunna vara att konstens regel är att den inte har några regler, vilket trots allt är en regel i sig. Detta behöver inte alls vara så paradoxalt som det låter. Poeten Donald Hall antyder det självklara i ett sådant resonemang: "the form of free verse is as binding and as liberating as the form of a rondeau." Alltså, av många olika tolkade förklaringar på vad detta betyder, så är en att konstens ”vetenskap” är fri från restriktioner, men framförallt att den är en mångfald. Lyotard intar en inställning till det dialektiska perspektivet som ibland framstår som någorlunda ambivalent. Vad han egentligen motsätter sig i denna fråga är att när konsten ses som eklektisk bär den egentligen bara ett sken av en totalitet och en enhet p.g.a. kapitalismens involvering i konsten. Han ställer sig på det stora hela skeptisk till att se konsten och dess problematik från ett dialektiskt perspektiv, och kritiserar Habermas för en sådan inställning. Det hela tycks synas alltför naivt för Lyotard, och som postmodernist kritiserar han ett dialektiskt perspektiv för att vara ett slags upplysningens medel; Hegels ”illusioner” skapar enligt Lyotard terror, och har ingen potential att lösa frågan om hur konst bör bedömas.
   Det är uppenbart att Lyotards svårighet att applicera dialektiska lösningar på denna fråga har att göra med politiska parametrar, och det med all rätt. Konst idag är utan tvivel i allra högsta grad beroende av politik och makt. Det är inte utan en tydlig nostalgi som det kultvärde som en gång dominerade konstverk beskrivs av t.ex. Walter Benjamin. Konstverkets ”aura” och unikhet som en gång underlättade smakomdömen har ersatts av dess utställningsvärde; konstens resa, från något en gång ritualistiskt och kultiskt betonat, till något tillhörande allmänheten och massorna, har definitivt gjort frågan om dess värde vansklig; konstverks egenskap av att vara unika är sedan teknikens födelse komprometterad. Hela konstens värld är kort sagt på något sätt infekterad av värdefrågan.
   Det här beskriver Steven Connor på ett tydligt sätt, och har också den optimistiskt dialektiska synen på det hela, tillsammans med ett förbehåll -----om att ett sådant synsätt inte behöver innebära varken terror eller kaos; tvärtom har han stick i stäv med Lyotard smått utopiska föreställningar om en fungerande dialektisk värld, men med förbehållet att detta bara är möjligt så länge man är tillräckligt reflexiv vad gäller värderingar. ---
   Men en ”lösning”, en utväg från det dialektiska ”fängelset”, verkar i slutändan omöjlig att hitta. När man en gång ifrågasatt ett tidigare fixerat värde får man så att säga ligga som man bäddar. Baudrillard ser det hela som att det sannerligen är en ofrånkomlig verklighet, men som man ändå om man är missnöjd med systemet kan ”skärpa”. Hans skärpning verkar i slutändan ändå bara vara en truism om systemet, att förhandlingen mellan parter i systemet behöver förtydligas; detta görs väl ändå när allt kommer omkring per automatik, sett från ett historiskt perspektiv? Som Lyotard är inne på så sker en ständig förhandling mellan det moderna och det postmoderna; det handlar delvis om en kamp för hur man framställer verkligenheten.
   Om man nu känner ett trängande behov av att fälla omdömen om konst som inte upplöser sig själva i en värderelativism, då måste kanske utvägen vara att negligera dialektiken – även om man anser att en sådan livsfilosofi och världsåskådning överlag är meningsfull, så verkar det som att man som människa med anspråk nödgas hitta kriterier för ens omdömen som hittar sina grunder i mer reducerande begrepp.
   Lyotard själv är inne på det här spåret, och utvägen för honom är att se konst som något som kan bedömas utifrån det sublima. Det sublima som ett estetiskt kriterium för att bedöma konst är tämligen abstrakt, varför det kanske också är det optimala sättet, med hänsyn till en dialektisk problematik. Det abstrakta i att bedöma konst utifrån dess sublima värde fungerar just p.g.a. att det längre inte handlar om anspråk på vare sig framställd verklighet eller skönhet i någon större konkret betydelse. På så vis kan man kanske använda sig av ett sätt att bedöma konst utan att vända dess enhetlighet ryggen. Det moderna menar Lyotard är ute efter detta, men felet som begås där är att det sublima framställs med nostalgi och på så vis bringar tröst, vilket inte hör hemma hos det verkligt sublima. Lyotard är ute efter det sublima endast som en antydan till något tänkbart som inte kan framställas. Det får här inte handla om resultatet av en form, utan snarare om det oformliga. En tillfredsställande tolkning av det sublima gör Lyotard genom att faktiskt också hänvisa till dialektiken, och är alltså också på något sätt trogen hela åskådningen, i det att han förklarar känslan av det sublima som en ren verkan av att vi har föreställningen om det totala, och också om det som konstituerar det totala. Problemet är bara att vi i båda fallen misslyckas med att illustrera detta. Vad det handlar om är alltså något översinnligt, något som baserar sig på idéer, och som lika mycket saknar begrepp som sinnliga objekt. Det kanske viktigaste kriteriet för det sublima, dock, är något som följer denna idé (om idéer), och mer konkret uttrycker att det handlar om smärta och njutning på samma gång; i smärtan uppstår njutning.
   Man bör kanske vidare specificera detta estetiska kriterium om det ska kunna ligga till grund för ett omdöme om konstverk. Man skulle i ett sådant fall kunna utveckla konceptet till att dels ha egenskapen av att likna en dröm eller ett rus, och dels som något, antytt ovan, som handlar om det som inte är, snarare än det som är.
   Det förstnämnda kan förklaras av Nietzsches hänvisning till den appoliniska och den dionysiska konsten. Båda dessa innehar för honom sublima egenskaper, den första i sin drömska karaktär och den andra genom sin likhet med känslan av rus. Nietzsche menar att den ultimata känslan av det sublima uppnås i det dionysiska, närmare bestämt i musiken, i vilken man kan hitta den mest fullständiga harmonin; den är för honom en konstart som tycks ha förmåga att bringa samman oppositioner till en helhet, och upphöja människan från en konstnär till ett konstverk. Det appoliniska beskriver han som något som föds ur drömmen; för Nietzsche skulle inte konst existera om det inte vore för drömmen. I båda dessa fall kan man säga att det handlar om tillstånd som är mer eller mindre översinnliga, som förenar svart och vitt, och som därför är sublima tillstånd.
   Det sublima funnet i det som är frånvarande är Virilios version av det ändå, här tolkat, gemensamma konceptet. Han menar att det som talar till oss är det som saknas, det som är så att säga negationen av det för stunden upplevda. Det handlar om glappen, om tomrummen, om försvunnen tid och om, igen, drömmen som det kanske mer vakna än det själva vakna tillståndet; allt detta kallar Virilio ”picnolepsi”. Det väsentliga ligger i negationen, i det undermedvetna, i icke-varat.

Om man nu ska försöka överföra denna tämligen abstrakta tankegång till en konkret verklighet, om man ska använda sig av ovan nämnda innebörd av det sublima för att tillämpa detta som ett omdöme om ett konstverk, då skulle den konstart som bäst kan ge upphov till ett sådant tillstånd vara filmen. Kant ser diktkonsten som den högsta konstformen[1], Nietzsche prisar musiken som den mest fulländade konsten; film hade ingen av dem någon kännedom om. Hade så varit fallet, kanske de skulle ha sett på saken annorlunda. Kant överväger de sköna konsternas förbindelse i t.ex. en tragedi på vers, som en framställning av det sublima; här finner man alltså att skönhet har ett finger med i spelet i en framställning av det sublima, vilket väl ur en viss synvinkel är något motsägelsefullt, eftersom det handlar om något icke framställbart. Därför menar Kant också att det möjligtvis är konstfullare, men däremot inte skönare.
   Vad än Kant skulle ha tyckt om film, ska här det sublima, i likhet med hur Lyotard ser på saken, användas som ett estetiskt kriterium för att bedöma konst; just konst, i en vidare mening, är nämligen det som film, enligt min mening, lyckas göra till en dialektisk helhet i en och samma art. För liksom Kant ser det som potentiellt fruktsamt med en sådan enhet, såtillvida det också kan närma sig det han kallar moraliska idéer, så menar jag att det är just vad film förmår att göra.
   Då Jameson talar om video som en förströelse, och då Benjamin kritiserar film överlag som detsamma och som dessutom tar udden av dess kultvärde, mycket p.g.a. politisk avhängighet, så måste en precisering göras om var potentialen går att finna. Benjamin själv hann heller inte uppleva det han låter Werfel slå fast ska vara filmens ”sanna uppgift”; att den kan ”med oförliknelig suggestionskraft ge uttryck åt det trolska, underbara, övernaturliga.” Idag är detta vad film ibland faktiskt åstadkommer. Jag låter Lyotards tanke om det sanna sublima, att det ska antyda ”det tänkbara som inte kan framställas” fungera som kriterium, tillsammans med Nietzsches tanke om musikens egenskaper och Virilios koncept om det frånvarande.

Jag har på Stockholms filmfestival fått i uppgift att välja ut den sista filmen för programmet. Mitt val är dock svårt, då det står mellan David Lynchs film Inland Empire och Gaspar Noés Irréversible. Valet är svårt, eftersom jag anser att båda dessa filmer är utsökta konstverk med anledning av deras helhetsupplevelse, som består i att förena suggestiva visuella bilder; i ett narrativ som vrider på formen av berättarteknik; i en musik som går hand i hand med det obehag båda filmerna skapar; och i det tillstånd båda verken lämnar en i efter att ha sett dem.
Skillnaden dem emellan, å andra sidan, är att Lynchs film präglas av teman som drömmen, alienation och ett ”spelet i spelet” som i själva verket blir ett ”spelet i spelet i spelet”. Denna prägel och en för Lynch typiskt kuslig och ”opassande” musik gör filmen, som dessutom är tre timmar lång, till något oerhört suggestivt och, som jag upplever saken, sublimt.
   Noés film är desto mer fokuserad på ett oerhört obehag och en oerhörd smärta; det är skräck i ordets rätta bemärkelse, i större utsträckning en vad en konventionell skräckfilm är. Detta för att den tycks vilja framställa sådant som för de flesta är outhärdligt och vidrigt. Den vill visa människans värsta tänkbara natur, och gör det genom en ytterst realistisk, och därför vidrig – det är dock inte rätt ord, då det går bortom adjektiv för obehag; otänkbart skulle snarare vara rätt ord – våldtäcktscen, följt av en hämndaktion som också den frammanar känslor som är svåra att greppa. Det handlar här om ett oerhört grafiskt våld, och om människans förträngda och, som filmen tycks vilja säga, sanna natur. Allt går dessutom baklänges, vilket får det hela att verka än obehagligare.
   Att kalla sistnämnda film för sublim kan tyckas vulgärt; men just smaken, en dålig sådan, är vad det just handlar om i bedömandet, eller snarare inte handlar om. Det handlar nämligen inte om måttet av skönhet eller fulhet här, utan om den blandade och svårgreppbara känsla som har sin rot i smärta och obehag; den, om man vill kalla det så, ultrarealism som det här är tal om, väcker sådana känslor som varken moral eller smak kan appliceras på. Det är, på det sättet, en blandad känsla av äckel, upprördhet, skräck och själsvåld, tillsammans med ett slags insikt i människonaturen som kan tyckas just total och absolut, ehuru känslan inte har någonstans att ta vägen. Den är vare sig negativ eller positiv, utan sublim. Emellertid, så bygger den i hög grad på form, vilket, i jämförelse med Inland Empire, gör att den i fråga om sublimitet på något vis misslyckas.
   För den sublima känslan ska vara oformlig för att räknas som sådan, och tittar man på Inland Empire finns där föga form att finnas. Det handlar här inte om någonting alls eller, om det är att gå för långt, om något som bara drömmar kan gestalta, och därför autentiskt inte går att framställa. Jag skulle kalla det för, som Lyotard påpekar, en antydan om något som inte går att framställa. Det saknar därför, mer eller mindre, form, och jämfört med litteraturens ”stream of conciousness”, som på sätt och vis ändå i högre grad använder form för det icke framställbara, så blir lagren av medvetande i denna film för många för att det ska gå att få grepp om – man kan försöka föreställa sig ett skådespel i ett skådespel, men redan nästa nivå gör att man tappar bort sig. Här görs ett försök att framställa sådant, och tillägget av obehaglig musik; en svårförståelig inblandning av en kaninfamilj som för osammanhängande samtal; den konstanta känslan av gränslandet mellan dröm och verklighet och, slutligen, det faktum att filmen lämnar en med en känsla av total avsaknad av mening eller betydelse, som just därför tillför verket en känsla av både del och helhet – allt detta gör filmen till ett sublimt konstverk.
   Därför faller mitt val till slut på Inland Empire, med, givetvis, ett stort mått av subjektivitet. Kant menar att man bör vara mer eller mindre kulturellt upphöjd för att uppleva sublima känslor, vilket jag inte tror stämmer i det här fallet. Intellektet blir här snarare överflödigt, och vinnaren i valet lyckas göra intellektet passivt, och på så vis skapa en känsla som närmar sig idén om något oändligt och absolut.






[1] Kant rangordnar dock de olika konstformerna utifrån i vilken grad de retar sinnena, det har alltså här att göra mer med skönhet än med sublimitet.

måndag 25 oktober 2010

En ungdom i moderna tider.

Är det så, att i dagens samhälle, i denna ”fascinerande”[1] tidsålder vi lever i, 2000-talet, är vi alla slavar? Är vi slavar under en diktatur vi själva alla har varit med och skapat, där despoten är alla de symboler vi själva reifierat till nödvändiga varor? Är det t.o.m. så att människan själv nu har blivit den fullkomliga varan, och att uppfattningar om en själ och om en djupare mening med livet numer är minne blott?
   En titt på hur människan i västvärlden lever idag tycks tyda på ett jakande svar på samtliga frågor. Orsaken till denna ”verklighet” torde rätt och slätt vara kultur. Gentemot detta begrepps traditionella motpol natur, kan kultur uppfattas, något grovt sammanfattat, som mänsklig aktivitet. En etymologisk härledning av ordet ger oss den ungefärliga innebörden ”att odla sinnet”, och sett i ljuset av den tycks detta odlande, över århundradena av dokumenterad mänsklig tankegång, inte innebära framsteg utan snarare förfall. En sådan uppfattning är dock naturligtvis långt ifrån allmängiltig. Många skulle snarare vara av den uppfattningen att det är just progression och utveckling i mänskligt tänkande som historien vittnar om. Även vissa filosofer finner i dagens kapitalistiska situation en chans till ett hedonistiskt omfamnande av rådande förhållanden.
   Meningsskiljaktigheter om denna ”verklighets” värde åsido, kan en bild av ett sådant samhälles hörnstenar fungera som modell för en analys av de underliggande mekanismerna som utgör den ”verkligheten”. Dessa hörnstenar har i denna text på ett godtyckligt manér fått samla sig under det vida konceptet ungdomskultur. Detta för att mycket av det som kan placeras inom denna paraplyterm på ett tydligt sätt kan illustrera de kulturteorier som här ska behandlas. Nu är det dock fråga om en specifik ungdomskultur, nämligen den man kan skåda i 2000-talets begynnelse. Tilläggas bör också att det kanske inte alltid handlar om en kultur avgränsad till just ungdomar, då många inslag av denna kultur har en stark tendens att sprida sig till människor som är både äldre och yngre än vad ”ungdomar” är. Det som dock tycks vara fallet, idag kanske tydligare än förr, är att ungdomar äger den största mottagligheten för att omfamna detta sätt att leva.
   Den historiska genomgången av det omstridda begreppet ideologi har David Hawkes behandlat med, av allt att döma, en förkärlek till Hegel och hans dialektik. En komprimerad version av Hawkes poäng är att han, med hjälp av en historia av människans resonemang om ideologibegreppet – från Platon fram till de enligt Hawkes smått hycklande postmodernisterna – vill visa att ideologi är resultatet av ett ”falskt medvetande”. Detta medvetande har sin grund i det enligt honom ständigt upprepade misstaget att dels reducera en dikotomi till en av dess poler, men också, vilket på sätt och vis är detsamma, att missta den medlande representationen mellan dessa båda poler för en objektiv verklighet.
  Platons misstag var således att reducera dikotomin kropp/själ till att själen var överordnad kroppen, eftersom den sistnämnda sågs som ett fängelse för själen; som en oförnuftig motsats till den. På samma sätt vandrar Hawkes vidare genom historien och visar hur framstående filosofer och andra tänkare misslyckas med att behandla världen på ett dialektiskt sätt, genom att skapa s.a.s. falska sanningar av det reducerande favoriserandet av dikotomiers ena eller andra pol, eller genom fixerandet av representationer av dessa. I Hawkes mening är de enda som någotsånär lyckas se deras omgivning på ett ”korrekt” sätt Hegel själv och hans efterföljare Marx. Efter Marx blev denna typ av åskådning, med vissa möjliga undantag, förvrängd, och i samband med kapitalismens allsmäktighet i västvärlden har denna avvikelse från det dialektiska perspektivet bara ökat.[2] Hawkes analys vill säga att misstagen med reducerandet av ”idealism/materialism”-dikotomin[3] till en av dess poler har pendlat genom tiderna, för att idag ha hamnat i ett till synes oåterkalleligt läge, där det kanske snarare handlar om att den symboliska representationen som medlar mellan dessa poler har blivit till en objektiv ”verklighet”.
   Det är detta som är av intresse för hur ungdomar i västvärlden idag uppfattar sin omvärld, då denna förtingligade och objektifierade representation mellan de binära oppositionerna tar formen av pengar och varor, särskilt teknik. Varorna det handlar om är i dagens läge i det närmaste oräkneliga, och häri ligger det något väsentligt för ideologin, som då slår rot i många av oss. Av den uppsjö av valmöjligheter som ungdomar idag ställs inför; alltifrån den ambivalensskapande frasen ”Du kan bli vad som helst”, till vilken av alla de femtio olika ”smart phones” man bör välja, framförallt med avseende på vilket ”hipphetsvärde” som medföljer de olika produkterna – i denna djungel av varutransformerad sysselsättning och elektronisk absolut nödvändig utrustning, så behöver vi vägledning. Vi har ett behov av att bli styrda, delvis därför att valmöjligheterna har tagit över och förvirrat våra grundläggande behov. Ett sådant behov förutsätter redan kapitalismen, och dess sätt att ”hjälpa” folk att hitta stigen i djungeln är reklam. Reklamen ser till att människor hålls på plats i kapitalismens bubbla; det är på samma gång ledhunden för den blinde, som handbojorna för den nyckfulle. Den kapitalistiska ideologin, om man kan uttrycka sig så, ser till att människan själv reproducerar vad hon är lyckligt ovetande om; den får henne att uppleva sig som fri att göra vad hon vill i en situation där det hon väljer alltid kommer att styras av den makten över henne, en makt som kommer att gynna den materiella värld hon själv valt att bli en del av. Att dikotomin reducerats till materialism-polen råder det idag knappast några tvivel om. Frågan är kanske om den andra polen överhuvudtaget ens finns kvar någonstans i våra ”falska medvetanden”.

Alienation
Om makten över människan som något som förskjutits, från ”objektiva”, ”verkliga” tyranner till att upprätthållas inom oss själva talar Foucault om i Övervakning och straff. Den övervakningsdystopi som här ibland antyds, som också för George Orwell var något som på allvar kunde tänkas vara verklighet redan 1984 och som också behandlas av Gogol med desto mer svart humor i Revisorn, kan väl inte sägas ha förverkligats fullt ut ens i dagens läge. Vad som dock är en bitter verklighet idag är däremot vissa förutseenden som är en del av denna dystopi, något som går hand i hand med den alienering det talas om, implicit eller explicit, hos både Foucault, Hawkes, Bourdieu och Swartling – nämligen den ökande individualiseringen. Inte bara den egna alienationen i form av materialiserandet av ”Anden”, men även alienerandet från varandra kan ses som effekter av den moderna kapitalistiska världen.
   Foucaults resonemang om denna individualisering grundar sig till stor del på det genom historien ökade behovet av att kategorisera människor, i vilka man fick dikotomierna frisk/sjuk, normal/onormal, dåre/icke-dåre o.s.v. Institutionerna och anstalterna som hade i uppgift att legitimera denna kategorisering av människor blev successivt fler i antal och mer raffinerade i sin verksamhet. Idag är psykiatrin och dylika verksamheter vardagsmat för många ungdomar i Sverige. Väldigt många ungdomar mår väldigt dåligt. Men hur blev det såhär?
   I Ideologi och verklighet arbetar Swartling på ett liknande sätt Hawkes gör, i det avseende att han kritiserar många sätt att se på ideologiproblematiken som reduktiva. Ett av de exemplen han använder är feministen Dorothy Smiths ideologianalys som har som poäng att visa att s.k. ”ideologiska bearbetningar” av ”primära berättelser” förvränger och konstruerar dessa berättelser till något som kommer att gynna den specifika maktbaserade ideologin, i detta fall psykiatrin. Swartling reagerar på att det tycks som att Smith i sin kritik av ideologi hänvisar till en ”verklighet” (den ”primära berättelsen”) som utgångspunkt för det falska medvetandet, i vilket hon alltså begår ”felet” att missta en annan ideologi för ”verkligheten”.
   Det relevanta i detta är, för detta syfte, inte egentligen huruvida Smiths sätt att gå tillväga är adekvat eller ej, utan vikten ligger snarare i att det åtminstone ligger mycket i att psykiatrins konstruktioner av mänskliga tillstånd; deras transformeringar och reduceringar av hur personer upplever sina liv, har blivit till ”sanningar”. Deras stämplande av ungdomar som deprimerade, bipolära eller andra adjektiv som konnoterar ”onormala” tillstånd, skapar en bekväm ideologisk ”verklighet” som köps av ungdomar p.g.a. ”vetenskapens” auktoritet.
   Dessa konstruktioner tas alltså då för sanningar i den ”sjukes” medvetande, och i och med det har det också uppstått ett behov hos honom, ett behov av att bli ”frisk”. I dagens läge finns det en snabb – ju snabbare och effektivare, i disciplinens namn, desto bättre för den allsmäktiga marknadsekonomin – men kostsam lösning på detta, nämligen psykofarmaka.
   Så ungdomar besöker månatligen läkare som – istället för att uppmuntra till reflexion över livet – ser till att deras tro på sina ”sjukdomar” upprätthålls, och läkemedelsbolagen skrattar hela vägen till banken, eftersom budorden tio gånger om förkunnar: ”öka intäkter, till varje pris” el. dyl. Men något kaptitalt… missades i det hela, och det är frågan om varför ungdomen i fråga besökte psykiatern från första början. Här är det lockande att svartmåla teknikens under, och se detta som något som idag i allra högsta grad avskärmar människor från varandra.

Teknikens under
Mer specifikt är det tal om kommunikationstekniken, som på sätt och vis på ett smygande sätt förändrade människors umgänge med varandra. Telefonen reducerade detta till talet; man behövde inte längre besöka varandra, utan kunde bekvämt sitta still i hemmets lugna vrå och ”umgås” alldeles utmärkt. Nästa etapp var mobiltelefonen. Nu kunde man visserligen röra sig fritt bortom sina fyra väggar och ändå ”umgås”, men man slapp fortfarande hela företaget med att ses i person. Efterföljande steg var att med sistnämnda tekniska apparat rationalisera umgänget ytterligare. Nu var också talet överflödigt, eftersom man kunde få sagt endast det nödvändiga i form av ett textmeddelande. Det (hittills) sista steget i denna utveckling förverkligades med internet, och den ”värld” av oändliga möjligheter denna teknik innebar.
   Vår ”verkliga” värld har idag reifierats så till den milda grad, att filmtrilogin Matrix inte längre verkar vara så mycket fiktion som ”vetenskap”. Den ”andra naturen” (second nature), cybervärlden, tycks idag ha blivit så normaliserad att många ungdomar behöver påminna sig om den ”riktiga” världen; det har skapats en dualism mellan två världar, något som inte minst är tydligt i det faktum att den ”riktiga” världen numer heter ”IRL”, d.v.s. In Real Life. Oftare än att hänvisa till världen i cyberrymden hänvisar man till denna, vilket kan ses som att den reduktion av dikotomier till en av polerna, som skapar det falska medvetandet, ideologin, här alltså gäller polen Internet. Tonåringars situation verkar, om möjligt, ännu mer häpnadsväckande, då deras ”andra verklighet” (vilken som nu är vilken börjar bli mycket svårt att uttyda) inte ens har några referenser till ”IRL”-världen, utan är en raffinerat uppbyggd värld i form av ett spel.[4]
  Gemensamt för dessa ”nya” världar för unga människor är dock att de har en avsocialiserande effekt, d.v.s. vad gäller den världen som nu för många på ett uppochnedvänt sätt tycks uppfattas som den sekundära av de två. Ett tecken på detta kan skönjas om man flyttar fokus till just ”IRL”-världen, och där granskar hur ungdomar i åldern 20-30 umgås. Det kan, generaliserande, se ut på följande sätt.
   En fredagskväll sitter ett kompisgäng hemma, var och en för sig, framför datorn och chattar på Facebook, vilket är den värld där ens liv nu blivit till tryck. Den kan ses som ett slags avgudadyrkan; ett fetischerande av det egna livet, där man lugnt och tryggt kan göra och säga vad man vill då man här har subtraherat alla de obehagsmoment som impliceras av ”IRL”-världen. Här kan man skriva tokiga saker och i nästa sekund ta bort det skrivna, om det skulle vara något tabubelagt man fick skämmas för. Här finns i teorin inga gränser för hur man kan bete sig, rätt och slätt. Dock finns det ett regelverk, och en civiliserad 25-åring tramsar inte i onödan, då många sanktioner kan drabba en även i den digitala världen (är man en pratkvarn får man en reprimand i form av ett påpekande om att man ”spammat”.) Vad Facebook också bidrar till är doktrinen ”att se är att vara sedd”, ty här är man ständigt övervakad samtidigt som att följa andras liv i detalj har en lika hög prioritet som att borsta tänderna, för att inte tala om att läsa de 500 sidor som krävs för att klara tentan (ofta är fallet det att det förstnämnda har en högre prioritet.) Man skriver flera gånger om dagen en rad om vad man för tillfället gör, även om det man gör är högst trivialt, därför att man vill att andra ska få reda på det; i gengäld får man reda på vad den ena eller andra lyssnar på för låt för tillfället. Ens privatliv är nu en ”Ansiktsbok”. Vad gäller en central övervakare här får den frågan förpassas till konspirationsteorier.
   Nåväl, chattandet leder fram till ett beslut om att obligatorisk förfest ska hållas hos Johannes. På denna förfest ser man till att bli så onykter som det går, med restriktionen att man ändå måste vara så nykter som möjligt för att komma in på det hippa stället, där man kan fortsätta med drickandet.
   Väl varm i kläderna och blodet kan man nu ta sig för allt det som annars skulle vara lite pinsamt i den riktiga världen; man kan svära, skrika, spotta, rapa, kissa på gatan och vad det nu än kan handla om när åtminstone killar får chansen att släppa på den stenhårda självkontrollen (även om det på denna strand bör tillämpas även av tjejer, då dessa inte förväntas vara särskilt fina i kanten.) Kort sagt får man äntligen chansen att ställa till ett djävla liv, att släppa på tyglarna.
   Vad det här alltså i grund och botten kan handla om, är att världen som nu konventionellt finns på datorskärmen har polariserat en värld till två, där man i den f.d. riktiga världen inte längre riktigt vet hur man ska bete sig socialt p.g.a. att detta har glömts bort. Men då man som människa, ju mer civiliserad hon blir och ju större självkontroll hon får, sannolikt har ett trängande behov av att återgå till ursprunget, till naturtillståndet – när man i detta läge har nått ett maximum av ”onaturlighet” som man inte längre ens är medveten om p.g.a. dess normaliserade verklighet, då uppstår för många önskan om att spåra ur och bryta så många tabun man bara kan, kanske för att få känna sig som ”människa” igen, vars innebörd mer kan ses som att få bete sig som ett djur.

Fältet
Som sagt är detta säkerligen en väl generaliserande beskrivning av en 20+:ares liv i Sverige år 2010, men är ändock en verklighet för många. Att anledningen till detta är kommunikationsteknikens alienerande effekt på människan är säkert bara en av flera möjliga orsaksförklaringar, men samtidigt en viktig med avseende på civiliseringsprocessen. Andra orsaker ligger möjligtvis i det specifika fält ovan nämnda beskrivning avser. Fältet i sin helhet skulle kunna vara ungdomskulturen i 2000-talets Stockholm, men beaktat denna texts utrymme krävs en snävare uppdelning av det fältet, vilket skulle kunna vara Stockholms innerstads nöjesliv 2010. Som hos Bourdieu är det i detta fall passande att se detta fält i termerna vänsterstrand, redan skisserad ovan, och högerstrand, i vilken förstnämnda är beläget på Södermalm och sistnämnda strand på Östermalm. På detta kampfält skulle då med ett dokumentärt tolkningsschema dessa två stränder föra den nödvändiga strid med varandra som upprätthåller fältets struktur. Men just i dagens läge, verkar tvetydigheter finnas, som inte gör det hela så tydligt som beskrivningen av Paris modevärld på 70-talet framstår.
   Överklassen som befinner sig på den högra stranden innehar föga tillgång vad gäller kulturellt kapital; det handlar av allt att döma knappast om något finsmakeri för vare sig konst eller litteratur. Det verkar på det hela taget i detta fält som att positionerna har bytt plats. Vänsterstranden, som dock har många egenskaper som signifierar ”vänstertypiska” ideologiska koncept, såsom bohemisk utstyrsel, vågad smak för konst och generellt sett symboliska kapital i större eller mindre utsträckning, framstår idag som de dominerande. Men riktigt så enkelt är det inte heller, då de saknar en referent med rollen som dominerade. Överklassen, ”bratsen” (som unga människor i överklasskategorin kallas) kan inte ses som pretendenten i detta fall, utan befinner sig i det läge Bourdieu ser de högerstrandsagenter han talar om, där de kan slappna av och bara vara, så att säga. Det tycks som att relationen mellan dessa stränder tyder på att båda poler slappnar av; inga revolutionerande förändringar som kan ske inom konst- eller modevärlden har här på länge skett.
   Detta kan dock vara skenbart. Det intressanta är att doxan på sätt och vis styrs av vänsterstranden, i det avseende att de har inflytande över mellantinget, om man nu kan tala om ett sådant med avseende på fältapparaten, mainstream. Som sådant kan man kanske se mainstream som den kanal som löper genom vänster- och högerstranden, och som påverkas i olika hög grad av dess båda landsidor. ”Mainstreamscenen” tar nämligen lite från båda poler, och skapar något slags gråzon, i vilken ungdomar som inte har intresse av att bekänna sig till ena eller andra sidan kan flyta med. Dock kan denna kanal på ett intressant sätt spegla medlandet mellan vänster- och högerstranden; representationen av detta medlande reflekterar på så sätt det ändå subtila aktuella dominerandet. Detta kan yttra sig i att man de senaste tio åren på radio har kunnat se (höra) att vänsterstrandens inflytande; ”deras” musik som karaktäriseras av ”oberoende” ”indiemusik” har blivit mainstream. Detta innebär också och illustrerar tydligt det paradoxala, eller snarare den ironi anspråksfulla människor sällan är medvetna om. Vad som händer är att eftersom det är ”coolt” att lyssna på oberoende, sällsynt, svartsynt och ofta ”smutsig” rockmusik, så kommer fler och fler från olika läger att upptäcka detta, och eftersom de flesta strävar efter ett visst mått av ”coolhet”, efter att passa in, så kommer denna ”smala” musik att växa till något allmängiltigt, och därav förlora sin ”coolhet”. Artisterna som ville spela för att ”det var deras liv” t.ex., och inte alls för att uppnå ekonomisk vinst eller kändisskap är många nu världens största band.
   De som inte är blinda för detta gör ändå något som får cirkeln och fältet att bibehålla sin harmoniska helhet. Då deras musik ”stjäls” från och blir till mainstream behöver konsumenter från vänsterstranden agera på ett ändå avantgardiskt sätt, vilket kan visa sig i att t.ex. ”göra” äldre, bortglömd musik som förr var mainstream och ”ocoolt” till något återigen nytt och häftigt – allt i egenskap av det kulturella kapital dessa konsumenter har, i och med att deras roll är att vara först med att ”upptäcka” det nya och avvikande. På så sätt konstrueras det som är intressant till stor del av vänsterstrandens agerande, i form av nattklubbar som huserar nya band, kritiker som prisar dessa, och konsumenter som köper och bekräftar dessa nya inslag. Det är kanske alltså mer en kamp mellan ”indie”- och ”mainstream”-kulturer som upprätthåller det ungdomskulturella fältet, medan överklassen – som nu intressant nog har fått ta på sig rollen som ”svinen”, som sprutar champagne på varandra och krälar runt på golven på nattklubbarna, vilket f.ö. görs i tvåtusenkronorsskjortor – är de som på sätt och vis förpassats till en någorlunda passiv plats, någonstans på fältets gräns. I slutändan fungerar de ändå som en viktig referent till dem som tack vare dessa ”smutsiga vildar” kan uppfatta sig själva som intellektuella och kulturella. Ett skifte inom fältet kommer dock säkerligen att äga rum inom kort, då detta är dialektikens allmänna lag. Den enda sanning man kommer hitta är, som Hegel menar, historisk, och historien har sannerligen en tendens att upprepa sig själv enligt devisen ”in med det nya, ut med det gamla”.   





[1] Ord inom citationstecken är, i likhet med flera av de texter analysen refererar till, menade att signalera den relativistiska attityd till ämnet som är nödvändig för att tala om det utan att begå just de felslut det ofta är tal om.
[2] Utöver Hegel och Marx behandlas dock även andra avvikare från det ”felaktiga” tänkandet, som enligt Hawkes var inne på rätt spår, men som ändå inte tycks uppfylla Hawkes kriterier för en mer tillfredsställande tankegång.
[3] Tillsammans med dikotomierna subjekt/objekt, kropp/själ, förnuft/känsla etc.
[4] Det är här tal om det omåttligt populära spelet World of Warcraft, som nu bör vara inne på upplaga 20 eller så. Ett digitalt rollspel som får tonårsföräldrar att beklaga sig över att deras barn tappat greppet om ”verkligheten”.

torsdag 21 oktober 2010

Människans minne implicerar att en fri vilja inte existerar, och då detta kan tyckas vara trivialt, dvs att en deterministisk värld är lika självklar som en evolutionär, kan det ändå vara värt att titta närmare på exakt vad detta innebär. Detta för att det kanske ändå inte är lika självklart för alla, men också för att upplysa om "lagen om alltings djävlighet" är ett av få nöjen denna skribent unnar sig. Men det kanske viktigaste av allt är att förklara att det är en stor skillnad på determinism och dess felaktigt besläktade syskon fatalism, predestination etc. Det finns inget mysteriöst överhuvudtaget över en deterministisk värld, vilket här ska försöka demonstreras.
  Det hela behöver inte nödvändigtvis kräva en lång utläggning, och bör heller inte det, då eventuella läsare helst slutar läsa texter av denna art efter tre rader, och lämnar sin läggnings avtryck med ett "tl;dr". Istället radar vi upp argumenten i en läsvänlig form enligt följande.

T: Den fria viljan existerar inte.
P1: Människan har ett medvetet minne.
P2: Ett sådant minne styr de val vi gör.
P2P1: Skulle detta inte vara fallet skulle vi inte kunna basera våra val på någonting alls.
P3: Det innebär att vi behöver ett minne för att göra val.
P4: Om så är fallet styr någonting vi inte på ett direkt sätt kan kontrollera våra val.
P5: Om någonting annat än vår egen direkta vilja styr våra handlingar är viljan inte fri.

S: Det finns ingen fri vilja.


En undersökning av dessa påståenden kan se ut såhär:
Att vi har ett medvetet minne innebär att vi reflekterar över våra minnen, och att vi därför inför varje given situation där vi ska agera eller inte agera använder dessa som determinerande för det vi gör. Ett exempel: Någon knackar på ens dörr. En impuls baserad på ett inlärt beteende (även detta något som går tillbaka på minnet) säger oss att vi ska öppna dörren för att få reda på vem som knackar. Nu händer det sig så, att just denna situation genererar ett minne hos en, i vilket senast denna situation uppstod så var besökaren en inbrottstjuv. Då detta inte var en på något sätt önskvärd händelse, så följer på impulsen att öppna dörren denna gång detta minne, som åtföljt av ett förnuft som säger en att detta helst inte ska upprepas, att vi "väljer" att inte öppna dörren.
  Av detta följer att det faktum att jag valde att inte öppna dörren denna gång styrdes av ett händelse i det förflutna, som återuppstod i mitt minne när jag hörde knackandet. Alltså var mitt val i denna situation inte fritt, eftersom det styrdes av det förflutna. I detta krävs dock också att vi samtidigt har ett förnuft som tillsammans med minnet avgör vår handling. Skulle vi sakna detta förnuft skulle det mycket väl kunna resultera i att vi handlade annorlunda, t.ex. att vi valde att öppna dörren trots den förestående faran. Men detta skulle inte betyda att vårt val var friare än i den förra situationen, då det faktum att vi öppnar dörren fortfarande är ett resultat av vår medvetenhet om att vi i det förflutna öppnat dörren när det har knackats på den. Den enda skillnaden är uppfattningen om vad fara är för något, och hur vi stället oss inför sådana.
  Skulle vi inte ha ett minne, hur skulle då händelseförloppet se ut? Om ingenting vi upplever och gör registreras i vårt minne, hur ska vi då agera? Implikationerna av att sakna minne är för oss som människor skrattretande. Och det kanske är just pga detta som det verkar så självklart för de flesta att våra val faktiskt ter sig som fria. Dessutom är det kanske också just detta som gör att hela frågan om huruvida viljan är fri eller ej verkar, om inte meningslös, så åtminstone onödig. Det hela ses kanske ofta som att just det faktum att vi har ett minne, och att det är det vi baserar våra val på, gör viljan fri; att vi själva bestämmer, utifrån givna parametrar i minnet, vad vi ska göra.
  Det första exemplet kan sannerligen utmynna i mer triviala slutsatser, vilket beror på att sådana val handlar om mer direkta ageranden, vilka får utfall i den mer omedelbara framtiden. Då detta egentligen inte underminerar argumenten för att en fri vilja inte existerar, så gör det hela den problematik och de existentiella implikationer frågan ofta handlar om till att verka mer eller mindre obefintliga. Därför är en annan illustration nödvändig, en som kan visa på den större bilden av vad en vilja som inte är fri har för betydelse.
  Du "väljer" t.ex. att inleda ett förhållande med en människa du av ett eller annat romantiskt skäl tror ska kunna bli en långvarig del av ditt liv, för att återigen erfara den hemlighet som inte ens Frankfurtskolan kan lyfta slöjan från, nämligen den att romantiskt inställd interaktion mellan man och kvinna är delen av universum som Hegel glömde.
   Det sagt, så kommer man efter denna, och efterföljande fem repriser, att "välja" och agera utifrån dessa premisser; man kommer alltså att göra sina val efter ett förflutet.

torsdag 23 september 2010

Om alienation

Människan alienerar sig från andra människor och alienerar sig samtidigt från världen hon lever i. Hon återgår in i sitt bröst och finner en värld. Återgår därför att man startar i Spirit, men successivt ökar alltså denna alienering, som finner sitt botemedel i litteraturen och konsten. Människan upplever sin värld som kaotisk och ofullständig, ful och obegriplig, sned och förvirrande. Det är genom litteratur och konst som hon rätar på dessa krumelurer, till raka, perfekta linjer som dessutom har en början och ett slut. Den "riktiga" objektiva världen, som f.ö. finns endast i kraft av människans objektifiering av Spirit; projektionen av den på den värld hon uppfattar med sinnena - den världen tar hon åter in i sitt bröst och modifierar där den till något som idealet har till fördel över det materiella. I litteraturen blir människor begripliga och strukturer till helheter, i konsten blir den frånstötande mänskligheten vacker och upphöjd. Konst. Det är konst som är det vi använder som silkesslöjan, som vi höljer över trasig värld.
  Man kanske kan se det perfekta verket som den fullkomliga alienationen.
Som Sartre menar så är den objektiva världens människor vi har nära oss alltför ofta inget annat än ett störningsmoment. Sabotörer för vår egen raffinerade skapelse. Ju närmare vi försöker komma dem, eller ju närmare vi låter dem komma, för att någonstans ge humanismen en chans, desto mer alienerade blir vi från varandra, och desto mindre hopp sätter vi till humanismen.
  Vi föds ensamma och dör desto ensammare, eftersom fördelen i den tidigare delen av våra liv är präglad av ljuv okunnighet. Människor kan inte, med hegelianska termer, interpenetrera varandra annat än bokstavligen genom samlag och reproduktion. Den ständiga, nödvändiga kampen mellan världens genomgående motsatser, vilken alltid skapar harmoni (kanske därför att det är vår teoretiska projektion på den) gäller inte den som målade detta system. För människan själv är kampen, konflikten mellan oppositioner, dvs mellan oss individer och grupper, ingenting som leder till harmoni. Den bidrar, tvärtom, till inget annat än fler konflikter och större avstånd. Till ännu en avfart mot våra bröst.

Medelklasshelvetet Vasastan

Det ligger någonting väldigt obehagligt över gråzoner, dessa zoner som Hegel glömde. En sådan är medelklassen. Dessa hycklande, naiva, blindstyren till kälkborgare som leder sitt liv utan att se över det. Det finns varken skam eller stolthet hos dessa låtsasmänniskor, det finns bara en söt ram som de alla trängs i, vilken som utställningsobjekt paradoxalt nog skulle få t.o.m de själva att rygga tillbaka. Medelklassen.
  I Stockholm är dessa livets brottslingars högkvarter estetiskt och etiskt passande beläget i Borgen Vasastan. Här finns allt för att stilla de gråa siluetternas behov: en kvadratisk park som är mer grå än grön, med ett tillhörande grått promenadstråk där de kan samla sina gemensamma styrkor i form av var och ens tre barn och obligatoriska accessoar hund. På detta hundrametersstråk får de alla chansen att hälsa på sina grannar; utbyta sina banaliteter och sin meningslösa dynga representerat av fotbollstränarens taktik eller veterinärens senaste behandling. Skulle det komma till självreflexion och delgivande av den hamnar det - och detta är i kontexten spännande - i de bästa stunderna på den Eva eller Göran, som under den dyrbara fikastunden som hunnits med i all stress med pappersvändande och hundrastande, har avslöjat att de minsann under annat "Espresso House"-besök fick höra att Jan-Axel och Louise nyligen separerat.
-Hur gick detta till..?? De som var så lyckliga! de gick jämt runt och log; senast förra veckan såg jag ju dem gå här och se så rara ut...
-Ja, det är märkligt... och hemskt! Vad ska hända med barnen nu, och vem ska ta hand om Lurvas?
-Usch. Vilken tur att man själv har det så bra. Vi borde skicka en kladdkaka till dem! Fast då måste vi förstås ta reda på vem av dem som flyttat, för att kunna skicka till rätt adress, och sånt kan man väl inte fråga om?
  Annars är ett av knektarnas mest distinkta nöjen att gå på ICA och handla mat. Detta görs inte nödvändigtvis för att förrådet där hemma på Odengatan behöver fyllas på, utan det kan helt enkelt handla om att få känna gemenskapen med de andra virvlande ökenbuskarna. Att få stå och skratta sådär häxlikt tillsammans med Birgitta om den där stroganoffen som gick åt pipan p.g.a. för mycket olivolja i pannan, och få höra det instämmande gälla skriket tillbaka. Allt medan de står och blockerar vägen för litteraturstuderande studenter som naivt nog styrde kosan till samma sektlokal, i tron om att innerstan överlag skulle vara lite sådär urbant och coolt att bo i. De hade fel.
  Efter ett ångestladdat och svettigt zick-zackande mellan dessa jävla apor som inte tycks handla alls, utan snarare ställa sig i godan ro och titta på parmaskinkor, enbart för att uppröra en alltför insiktsfull ung man som bara p.g.a. överlevnad vill ha sin evinnerliga Pålssons Tunna Skivor - efter denna snabbvisit till helvetet (som f.ö., av förklarliga skäl, inte känns snabb) skulle man kunna tro att man snart får lämna fängelsehålan i borgen, för att åtminstone komma ut på gården. Där har man fel igen. Det finns en etapp kvar som är de rabiessmittade dammråttornas favorit på nöjesfältet - Kassan.
  Här riktigt njuter de. Här står de och förstrött glor på Expressens löpsedel, som förkunnar att Gudrun fått ett återfall, ackompanjerat av bilden på radikalen dansandes med en glad brat på F12 (där är alla välkomna). Medan de står där och myser har avståndet mellan apan man tvingas ha framför sig och den ur flocken som står framför denne uppnått tre meter, och förstnämnda primat har inga planer på att göra livet för studenten lättare genom att delta i en effektiv kö. Med nöd och näppe kommer man efter många inre profana monologer fram till kassörskan. Man ska sluta när man har som roligast, lugnar man sig med. Men så blir det inte. Så blir det aldrig. Detta eftersom de anställda på ICA troligen valts ut som ordföranden för terroristerna, och följaktligen möts man av en blick och en min som kunde få en pillertrillande 27-åring som en själv att vilja springa direkt till Västerbron. Fast det är egentligen inte upprörande i den meningen. Det är inte så att slynan ser deprimerande ut, i vilket fallet skulle vara någon förträngd form av sympati. Nej, detta är bara pur ondska och skadeglädje. Där står man alltså och ser den sista varan rulla förbi i något slags förhoppning om absolution, då man lämnar över den där smarta snusbiljetten, som ska göra livet för en till lycka personifierad, eftersom den implicerar fyra steg till erhållen snusdosa, i jämförelse med att räcka över snuset till en i kassan. En sur blick möter en som inte vill åtföljas av något som förklarar den, utan tror att den ska förstås, bara sådär. Vad den vill säga är att det är osäkert för apans del huruvida jag faktiskt är över 18 år.
  I ett absolut sista försök att tänka positivt och göra saker lite lättare för sig själv, gör man något så otippat som att försöka skämta till det lite; för det måste gå att lätta på även dessa vägglöss, tänker man.
-Hehe, osäkert fall eller?
Ingen ändring i blicken. Tvärtom. Blicken mörknar och gör något nytt med uttrycket "om blickar kunde döda". Man ger upp. Fast nu är det för sent. Blodet bokstavligen kokar i ens kropp.
  Man ställer sig och börjar kasta ner varorna i kassen, och tänker att hur i helvete är det möjligt att dessa demoner aldrig tar en paus; hur kan de så konsekvent vara aktiva på denna andra sidan till livsmedelsbutik? Sen kastar man sig ut genom dörrarna och tänker att det inte är ett dugg konstigt. Det är inte alls något som är fel. I Vasastan är allting precis som det ska.
  Utanför väntar en gullig rottweiler som under sina primalskall försöker göra sig lös och ge en den slutgiltiga friden. Förgäves. Kopplet köptes av de bästa i Vasastan.

tisdag 21 september 2010

Va?! Är du rasist?!

Den stigmatisering och de fördomar de klyftiga och genomtänkta skribenterna talar om, är ett utmärkt exempel på vad ideologi gör med människor. Människor som förespråkar en tydlig ideologi är sådana människor som är blinda för deras egna oförsvarbara stigman och fördomar, vilka de vill attackera 'rasister' och 'nazister' med.
  Reaktionerna två dagar efter valet visar så tydligt på Sveriges handikappade folk, som upplever att överhuvud tänka över möjligheten att det finns andra skäl till att Sverigedemokraterna vinner väljare än att både partiet och dess väljare är vansinniga, som något livsfarligt. Ja, farligt. Det är brottsligt att se på problem med invandring och för att inte tala om problem med folkgrupper. Så upplever etablissemanget det hela. I den stadiga ideologins namn. Ideologi är falskt medvetande, och ska ifrågasättas. I båda polerna av den binära oppositionen, självklart. Men det går inte; det går inte att se bakom den despotiska ideologins vägg. Det går inte för massorna i Sverige, och inte ens för politiker eller journalister, att se på andra möjliga orsaker till Sverigedemokraternas framgång än sådana fixerade, absoluta sanningar som att det handlar om 'rasism'.
  Det är skrämmande att upptäcka att ett helt folk är så okunniga och fördomsfulla. Problemet ligger hos de stora misstagen med Sveriges integration. Och problemet ligger i massornas och de styrandes oförmåga att se, för att inte nämna att tillkännage, det problemet.
  Sverige tragglar efterblivet på i samma jantetakt som det alltid gjort. Döp om negerbollar och vägra gå in ett sminkbås, annars finns risken att man 'är rasist'. Det är inte konstigt att Sverige är ett så utstickande land i resten av världens ögon; vi är det inte nu, för att en mer klarsynt grupp människor har fått nog, utan vi har varit det, för att vi är de naiva och försynta solidaritetens blinda försvarare.
  Danmark, t.ex., är inte sådana. Danmark vågar stå för att tala i demokratins namn. Men här är krafttag mot en kanske oåterkallelig integrationsmässig katastrof förbjudna. Här är krav på att främmande människor ska rätta sig efter sitt mottagande lands regler och seder något minst sagt stolligt.
  Det må finnas ett självmotsägande inslag i att kritisera blinda ideologiförsvarare med något som kan upplevas som ideologiskt präglade reaktioner i sig självt, men att enbart följa strömmer och säga "Bu!" till ett försök att undfly Sveriges diktatoriska jantelag, det måste ifrågasättas. Och jag tror inte att det är särskilt arrogant att kalla detta för något som snarare än en annan ideologi är en kommentar över den stora massans oförmåga att se att världen är dialektisk. Historien är det framförallt. Sverigedemokraterna är ett oerhört viktigt inslag i att släppa på detta lands hyschande mentalitet. Ett inslag. Ett parti med uppenbara brister ska inte krönas, men de ska vara en ögonöppnare för sådana partier som tror sig vara mer rationella.
  Den dagen man ser några sådana här tankar i en svensk dagstidning, den dagen har innebörden av yttrandefrihet äntligen begripits. En titt i DN gör dock en sådan möjlighet till en lågtrycksprognos. 

http://www.dn.se/nyheter/valet2010/wachtmeister-jag-ar-radgivare-at-sd-1.1174361


http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/hur-hamnade-vi-har-1.1174540

http://www.dn.se/nyheter/valet2010/s-vill-slappa-in-sd-i-utskotten-1.1175891

Leviathan.

http://www.dn.se/nyheter/valet2010/statsvetare-omojligt-mobba-ut-sd-1.1174179
Gemene man. Det är en grupp av människor som utgör den största delen av av en civiliserad befolkning. Det är också dessa som alltså oftast får igenom sin vilja i en demokrati. Hobbes och andra upplysningstänkare vrider förmodligen på sig i graven under tider som dessa. Deras ambitioner och ideal är dock svåra att förverkliga, och de strider dessutom en del mot den moderna definitionen av demokrati, tyvärr.
  Något annat som inte alls passar in i en demokrati är Sveriges för tillfället övertydliga reaktion på ett sådant styres, uppenbarligen för massorna inte självklara, implikationer. Att vanligt folk beter sig på ett sådant här beklagligt vis är måhända inte chockerande, det handlar mer om att deras okunnighet och bristande intelligens annars beslöjas och går någotsånär omärkt förbi. I samband med ett val som det vi nu upplevt blir dessa människor dock smärtsamt synliga. Men det som är desto mer anmärkningsvärt är de etablerade politikernas systematiska och konsekventa mobbning av Sverigedemokraterna, vilket är en mobbning som även är direkt riktad mot 300.000 väljare. Representanter för Sveriges från omvärlden ofta applåderade ypperliga demokrati har under valet 2010 betett sig på ett oacceptabelt sätt, särskilt med tanke på att det inte längre har att göra med kvasi-demokratiska, oförbätterliga vänsterpolitiker. Nej, Sverige har dessutom haft en borgerlig och mer modern regering den senaste mandatperioden, som nu också får sitta kvar i fyra år till.
  Om hanteringen av nya, absolut nödvändiga, inslag i Sveriges politik fortlöper som den gjort; om Sverigedemokraterna behandlas som mobbningsoffret på skolgården - då är det högst troligt att dessa jante- och stigmaupplösande nya politiker kommer att växa sig ännu större, och den borgerliga regeringen kommer att tappa förtroende. I den situationen vi befinner oss i nu handlar det inte bara om resultatet av en 40-årig försummad integration av invandrare, med konsekvenser som ökad brottslighet, rädsla och hat. Det handlar kanske framförallt om människors syn på demokrati, som Sverigedemokraterna har lyckats visa är ett styre som en betydande del av Sveriges - detta underbart demokratiska land - befolkning vänder sig emot.
  Nu skulle deras invändning vara att det är Sverigedemokraterna som är odemokratiska, och att det därför berättigar ett undantag från demokratins system. Här missar de det väsentliga med att ha en demokrati. Ett folkstyre innebär - ja, det kanske faktiskt är nödvändigt att informera 'folk' om detta - att en nation bestämt sig för att det bästa och mest rättvisa sättet att styra en nation är att ge folket makten att bestämma vem som ska hålla i pekpinnen. Man överlåter besluten om vem som ska vara kapten för det stora skeppet åt var och en; man gör ett antagande om att människor ofta är rationella. Men om människor plötsligt börjar få tråkigt och vill få lite liv i luckan, och bestämmer sig för att välja in ett gäng lobotomerade kannibaler med kulsprutor i riksdagen, då är detta något som fortfarande är i samklang med vad en demokrati innebär. Det är folket som bestämmer, oavsett vad de bestämmer. Och vill man fortsätta att leva i en demokrati ska man inte bara acceptera vilka politiska partier som röstas in i riksdagen, man ska även respektera det. Kan man inte detta får man överväga huruvida en diktatur skulle passa en bättre.
I slutändan är det mycket sorgligt att inte länder styrs av filosofer som kan resonera på ett tillfredsställande sätt om vad som är bäst för deras hycklande, ostyriga flockar av gemener. Men de upplysta tiderna får man nog vänta länge på ska återuppstå.

http://www.dn.se/nyheter/valet2010/wachtmeister-jag-ar-radgivare-at-sd-1.1174361

http://www.dn.se/nyheter/valet2010/talmannen-tror-att-sd-bjuds-in-1.1174951

http://www.dn.se/nyheter/valet2010/talmannen-far-kritik-for-uttalande-1.1175053

http://www.dn.se/nyheter/valet2010/s-vill-slappa-in-sd-i-utskotten-1.1175891

måndag 20 september 2010

Om nya tider och öppna ögon.

http://www.dn.se/nyheter/valet2010/utlandska-medier-fokuserar-pa-sd-1.1173651
http://www.dn.se/nyheter/valet2010/skyhoga-sd-siffror-i-vissa-skolor-1.1174007
http://ops101.wordpress.com/2010/09/20/grattis-sverige/
Sweden has since long been a country with big cultural gaps, which could be viewed as a result of the integration politics carried out a long time by seemingly ever-ruling social democrats. Their message has been embraced by the Swedish people for decades, which seldom has been put to question; the Swedes like the ideas of solidarity and financial safety among other things the Social democrats stand for. But a side-effect of this kind of politics has, at least in their case, been the neglecting of the critical question of how to integrate immigrants with the Swedish people, as a united group of people enjoying these privileges. While the estrangement going on between Swedes and immigrants might not be so visible when speaking of people above the age of, say, 40, the irritation and tension between young people in Sweden have risen. 
  The problem lies with the natural inability for another generation, and especially the politicians, to see these differences, and the misguiding explanation given by media is that the Sweden democrats is a party winning voters with a mere discontent and mistrust for the established politicians.
  That is one of the reasons for the party's big support, of course, but it is not the only one. The other reasons including the above mentioned are issues in desperate need of solutions. Integration is not something that happens automatically, because people are people. There is in 2010 a situation which no longer everyone views as naively as before; no longer a situation in which all is well, as both right- and left-wing politicians have made us to believe it is.
  People are aware of rising criminality amongst groups of young immigrants, and fear, prejudice and hate are results of that problem, for the simple reason of ignorance, of course. The real causes behind this, however, are just the kind of issues politicians in Sweden for so long have looked past.
  The Swedish parties in parliament who are now to form a government, need to finally listen to what a party that has not closed their eyes have to say, instead of being as prejudice as they accuse the Sweden democrats of being; instead of undemocratically and immaturely calling them names and freezing them out. While that might have explanations in stigma and the Swedish custom and attitude, someone has felt that these things increase the gaps between Swedes and immigrants, and that someone is a person who so desperately wants to show this, that he has walked with a straight back and with calm reason through endless thrown tomatoes. That person is Jimmie Åkesson, and Sweden needs to first hear him out, and then decide what to think of him.
  Prejudice can't be fought with prejudice; one needs to listen first, and reflect later. Otherwise the problems causing a party with "racist" views to rise will only be further veiled.